13Decembrie2017

Europa.MD

Ești aici: Home Societatea Civilă Analize & Studii

Categorie: Analize & Studii

Coordination of the EU Assistance at the National Level: Ukraine, Moldova, Georgia. Policy Paper 2016/06

Authors

Victoria Bucătaru
Programme Director
Foreign Policy Association of Moldova
Denys Chernikov
Coordinator, Parliamentary Expert
Group on European Integration

Gogita Gvedashvili
Analyst, Liberal AcademyTbilisi

Lasha Tughushi
Director, Liberal Academy Tbilisi

      Descărca în format PDF Download PDF

Categorie: Analize & Studii

Mass-Media în Republica Moldova: între Reforme, Stagnare şi Regres: Policy Paper 05/2016

Autor: Petru Macovei, Director executiv al Asociaţiei Presei Independente (API)

 

      Descărca în format PDF Download PDF

Categorie: Analize & Studii

Reforma Justiției in Republica Moldova: Progrese și impedimente: Policy Paper 04/2016

Autorii: Ion Guzun, Consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Sorina Macrinici, Consilier juridic,  Centrul de Resurse Juridice din Moldova

 

      Descărca în format PDF Download PDF

Categorie: Analize & Studii

Administraţia de la Tiraspol continuă să respingă includerea sa în zona de liber schimb cu UE. Cu ce efecte?. Radio Europa Liberă. 11.04.2016.

De la 1 ianuarie 2016, prevederile Acordului de Asociere cu UE, care include și Acordul de Liber schimb, urma să cuprindă și regiunea transnistreană. Într-o analiză prezentată luni 11 aprilie, Asociația pentru Politică Externă constată însă că administraţia de la Tiraspol continuă să respingă acest aranjament, susținând că ar fi obținut o prelungire a regimului preferențial de care se bucura și până acum, adică exporturi fără taxe sau cu taxe foarte mici pe piaţa europeană, dar cu importuri taxabile. Un mod indirect de a sublinia din nou că nu se supune acordurilor negociate de Chișinău. Întrebarea este: cât poate dura acest „război al trufiei”, și mai ales cât pot rezista oamenii de afaceri de pe malul stâng al Nistrului?

Administrația de la Tiraspol nu va putea nega la nesfârșit că face parte din Zona de Liber Schimb, sub umbrela căreia a intrat, formal, de la începutul acestui an, atunci când prevederile Acordului de liber schimb au fost extinse pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Constatarea aparţine experţilor de la Asociația pentru Politică Externă care fac referinţă la o foaie de parcurs ce impune Tiraspolului mai multe condiţii ca sa poate beneficia de avantajele acordului. Din 2017 regiunea transnistreană ar urma să excludă perceperea de taxe la importul de bunuri din Uniunea Europeană, ceea ce contravine prevederilor Acordului de Asociere. Administraţia de la Tiraspol la moment taxează importurile din UE, deşi exportă fără taxe, sau la taxe foarte mici în baza regimului preferenţial care urma să expire în acest an, dar a fost prelungit, spune expertul Corneliu Ciurea:

Citeşte mai departe: Administraţia de la Tiraspol continuă să respingă includerea sa în zona de liber schimb cu UE. Cu...

PARTENERI

       Analytical Centre on Globalization and Regional Cooperation (ACGRC)
           Promolex