13Decembrie2017

Europa.MD

Ești aici: Home Media Revista Presei Naţionale

Categorie: Revista Presei Naţionale

Interviu cu Victor Chirila: "APCE: un raport pertinent la capitolul democraţie şi respectarea drepturilor omului". Radio Europa Liberă. 01.10.2013.

Miercuri, în şedinţa plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei va fi prezentat Raportul de monitorizare a obligaţiilor şi angajamentelor Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei. De ce Republica Moldova este până acum sub monitorizarea acestui for european? Şi ce şanse există ca actuala guvernare să reuşească încheierea acestui îndelungat proces? O convorbire cu Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău.

Citeşte mai departe: Interviu cu Victor Chirila: "APCE: un raport pertinent la capitolul democraţie şi respectarea...

Categorie: Revista Presei Naţionale

UE arată angajamentul ferm de a întări cooperarea cu Moldova, Catherine Ashton. Info Prim Neo. 10.07.2013.

Vizita la Chişinău arată angajamentul ferm al Uniunii Europene de a întări cooperarea cu Republica Moldova. Despre aceasta a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Preşedinţiei.

Citeşte mai departe: UE arată angajamentul ferm de a întări cooperarea cu Moldova, Catherine Ashton. Info Prim Neo....

Categorie: Revista Presei Naţionale

Ce i-ar spune un „lituanian mediu” unui „moldovean mediu” despre viaţa în Europa? Info Prim Neo. 01.07.2013.

Lituanienii apreciază mult posibilitatea de a munci, a călători liber şi  a studia  în toate ţările UE,  precum sprijinul economic pe care îl acordă UE ţării lor. Astfel a răspuns ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, solicitării Agenţiei IPN de a prezenta eventualele argumente ale „lituanianului mediu”, într-o eventuală discuţie cu „moldoveanul mediu”, în favoarea opţiunii sale europene, după ce a trăit într-o ţară europeană şi în spaţiul european timp de 9 ani deja. Răspunsul este fixat în interviul „Moldova este aproape ca niciodată de scopul pe care şi-l propune la Vilnius”, publicat luni, 1 iulie 2013.

Citeşte mai departe: Ce i-ar spune un „lituanian mediu” unui „moldovean mediu” despre viaţa în Europa? Info Prim Neo....

Categorie: Revista Presei Naţionale

Interviu cu Linas Linkevicius: Moldova este aproape ca niciodată de scopul pe care şi-l propune la Vilnius. Info-Prim Neo. 01.07.2013.

Depăşirea crizei politice interne din Republica Moldova a fost urmărită cu răsuflarea întretăiată atât de către Bruxelles, cât şi de alţi parteneri ai ţării, pentru că „tuturor nouă Moldova nu ne este indiferentă”. Unicul şi cu adevărat sincerul interes al Uniunii Europene a fost întotdeauna dezvoltarea Republicii Moldova în baza valorilor europene. Acum Moldova se află aproape ca niciodată de scopul pe care şi-l propune la summit-ul de la Vilnius – parafarea Acordului de asociere. Iar poziţia Lituaniei de susţinător sincer şi constant al agendei europene a Moldovei rămâne neschimbată. Acestea sunt o parte din aprecierile făcute pentru IPN de către Linas Linkevicius, ministrul de externe al Republicii Lituania, ţară-preşedinte al Consiliului UE.

Citeşte mai departe: Interviu cu Linas Linkevicius: Moldova este aproape ca niciodată de scopul pe care şi-l propune...

Categorie: Revista Presei Naţionale

Victor Chirilă: Ce aşteptări au moldovenii de la noua-veche putere? Radio Europa Liberă. 08.06.2013.

.....

Din discuţiile cu sătenii de la Cojuşna, am aflat că lozinca: „Eu cu cine votez?” a personalului lui Caragiale este valabilă şi pentru eventualele alegeri parlamentare. Şi aceasta pentru că partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană s-au prăbuşit în sondajele de opinie, iar chestiunea cu Uniunea Europeană figurează undeva pe la 2-3% la capitolul priorităţi. De ce partidele din fosta coaliţie de guvernare şi-au pierdut masiv din popularitate, în timp ce opoziţia comunistă câştigă? Sfârşitul crizei politice poate reda speranţe moldovenilor? La aceste şi alte întrebări va răspunde Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Citeşte mai departe: Victor Chirilă: Ce aşteptări au moldovenii de la noua-veche putere? Radio Europa Liberă....

PARTENERI

       Analytical Centre on Globalization and Regional Cooperation (ACGRC)
           Promolex