13Decembrie2017

Europa.MD

Ești aici: Home Activităţi Comunicat de Presă, Chișinău, 11 iulie 2016

Comunicat de Presă, Chișinău, 11 iulie 2016

Vizită de studiu a Jurnaliștilor din teritoriu la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității. Pe data de 8 iulie curent, Asociația pentru Politica Externă a organizat o vizită de studiu pentru jurnaliștii din centrele raionale la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității. Această vizită de studiu a avut loc în cadrul proiectului "Cursuri de Instruire în domeniul prevenirii și eliminării discriminării pentru autoritățile locale și jurnaliștii din centrele raionale", finanțat de National Endowment for Democracy.

Scopul acestei vizite a fost familiarizarea jurnaliștilor cu activitatea Consiliului, atribuțiile sale, cooperarea Consiliului cu Administrația Publică Locală și nu în ultimul rând deciziile Consiliului privind mass-media.

Pe parcursul vizitei de studiu jurnaliștilor li sa atras atenția asupra metodelor de lucru care pot fi discriminatorii și cum ar putea fi ele evitate atunci când se efectuează un material ce urmează a fi difuzat la televizor sau publicat în ziare. Participanții au discutat despre grupurile cele mai vulnerabile din societate și statistica deciziilor de constatare a Consiliului.

Jurnaliștii au avut parte de o prezentare mai aprofundată despre Legea 121, conceptul, formele de discriminare, criteriile protejate de lege și cum se distinge fiecare formă de discriminare.

Spre sfârșitul vizitei de studiu, jurnaliștii au avut timp rezervat pentru a intervieva atât pe Președintele Consiliului Ian Feldman, care a fost unul din vorbitori cât și pe directorul de programe de la Asociația pentru Politica Externă, Victoria Bucătaru.

Una din concluziile participanților în urma vizitei de studiu a fost conștientizarea necesității eliminării practicile discriminatorii din societate, ei fiind formatori de opinie, respectiv responsabili atunci când diseminează informațiile. De asemenea, s-a readus în discuție neutralitatea materialelor realizate, precum și pluralismul de opinie.

Opiniile, constatările și concluziile care sunt formulate pe parcursul vizitei de studiu aparțin experților și participanților și nu reflectă neapărat pe cele ale Fondului Național Pentru Democrație.

PARTENERI

       Analytical Centre on Globalization and Regional Cooperation (ACGRC)
           Promolex