13Decembrie2017

Europa.MD

Ești aici: Home Acord de Asociere - DCFTA

Categorie: Acord de Asociere & DCFTA

AA/DCFTA in Georgia, Republic of Moldova and Ukraine: Speech by Commissioner Hahn. 21.06.2015.

Association Agreements and Deep and Comprehensive Free Trade Areas (AA/DCFTA) for Georgia, the Republic of Moldova and Ukraine were in focus of remarks by Johannes Hahn, the Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations, in Strasbourg.

Addressing the European Parliament on behalf of the EU High Representative Federica Mogherini, Mr. Hahn noted that the AA/DCFTAs were approved over a year ago.

Citeşte mai departe: AA/DCFTA in Georgia, Republic of Moldova and Ukraine: Speech by Commissioner Hahn. 21.06.2015.

Categorie: Acord de Asociere & DCFTA

EU launches technical assistance project to support implementation of DCFTA in Moldova. 23.10.2015.

The EU has launched a new technical assistance project in support of the implementation of the Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) in Moldova, which targets assistance in the areas of infrastructure, market surveillance, small and medium sized enterprise promotion, export development and foreign investment attraction, and creating awareness on the DCFTA.

To read more visit: http://www.enpi-info.eu/maineast.php?id_type=1&id=42504&lang_id=450

Categorie: Acord de Asociere & DCFTA

Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb: Lecţii învăţate şi căi de urmat. infoeuropa.md. 05.10.2015

La eveniment au participat peste 60 de reprezentanți ai societății civile, ai guvernelor din țările Parteneriatului Estic și instituțiilor UE, discuțiile fiind axate pe progresul și schimbul de experiență în punerea în aplicare a Acordurilor de Asociere și crearea Zonei de Liber Schimb (AA/ZLSAC) cu UE. Implementarea cu succes a AA/ZLSAC în Georgia, Moldova și Ucraina a fost identificată drept un factor cheie de succes al inițiativei Parteneriatului Estic.

Astfel, pe parcursul celor trei zile ale evenimentului mai mult de 60 de persoane au participat la 5 mese rotunde și 7 sesiuni paralele, cu scopul de a elabora recomandări cu privire la creșterea eficienței implicării societății civile în procesul de implementare a Acordurilor. Raportul final elaborat pe baza recomandărilor va fi publicat în următoarele săptămâni. Acesta va fi folosit în cadrul activităților de advocacy ale CSF al PaE în raport cu instituțiile UE și guvernele naționale din cadrul țărilor Parteneriatului Estic.

Seminarul a fost organizat în Tbilisi, capitala Georgiei, considerată în prezent campion în apropierea țărilor Parteneriatului Estic față de UE. Prin urmare, principalele reforme care au loc în Georgia au fost discutate în detaliu. Ministrul adjunct de externe, Gigi Gigiadze, a inaugurat evenimentul, subliniind aspirația Georgiei de a adera la UE, dar și viziunea țării asupra AA / ZLSAC, ca bază pentru transformările necesare în acest sens.

Una dintre reformele de succes susținute de Forumul Societății Civile al Parteneriatului Estic din Georgia este separarea Serviciul de Securitate și Informații de Ministerul Afacerilor Interne. Acest lucru va aduce mai multă transparență în procesul de luare a deciziilor a celor două instituții reformate. Recent, a fost pusă în aplicare Reforma Procuraturii pentru a face numirea procurorului general mai transparentă, bazată pe merite și fără influențe politice. Reforma sistemului de achiziții publice din Georgia este considerată și ea un succes - este eficientă și în mare parte conformă cu reglementările Uniunii Europene. De asemenea, Georgia a înregistrat succese în îmbunătățirea protecției datelor cu caracter personal la cele mai înalte standarde.

Deși Guvernul georgian este decis să continue reformele, acesta se confruntă cu multiple provocări interne și externe, în special fiind vorba de conflictele din Abhazia și Osetia de Sud. ”Politica guvernului este axată pe soluționarea conflictelor și încearcă să implice societatea în Abhazia și Osetia de Sud într-un dialog direct și practic. Beneficiile concrete ale AA / ZLSAC trebuie aduse mai aproape de comunitățile respective. Acesta este cel mai bun mod de a obține rezultate pozitive în soluționarea conflictelor”, a spus Ketevan Tsikhelashvili, prim-viceprim ministru de stat pentru reconciliere din Georgia.

Oficiali guvernamentali și reprezentanți ai societății civile au fost de acord că implementarea AA poate fi văzută ca un succes relativ, în condițiile în care cele trei țări se confruntă cu provocări serioase. În opinia co-presedintelui Forumul Societății Civile al Parteneriatului Estic, Krzysztof Bobinski, țările Parteneriatului Estic trebuie să se concentreze pe trei domenii esențiale: alegeri libere și corecte, susținerea mass-mediei libere și lupta împotriva corupției.

Reprezentanții din Ucraina și Moldova au menționat că lipsa capacității instituționale și de finanțare este un obstacol serios pentru punerea în aplicare efectivă a reformelor legate de AA. ”Avem nevoie de oameni capabili pentru implementarea acestui document complex”, a spus Nataliya Hnydyuk, Aparatul Guvernului pentru Integrare Europeană din Ucraina. Tatiana Molcean, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, a adăugat că lipsa de resurse umane constituie o problemă serioasă.

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, a menționat că Moldova are nevoie de depolitizarea organelor de drept și a instituțiilor de reglementare. <span title="After the 2010 success story, in 2015 we have the horror story of state capture" "="">”După ”istoria de succes” din 2010, în 2015 avem o ”istorie de groază” a capturării statului”, a spus Boțan.

Participanții la discuții au evidențiat faptul că lipsa de comunicare între UE, guverne și societatea civilă, precum și între legislativ și ramurile executive ale Guvernului, constituie o problemă importantă, care împiedică punerea în aplicare eficientă a reformelor. ”Există o rezistență împotriva reformelor care nu vine din oboseală, dar din faptul că obiectivele acestor reforme nu sunt pe deplin înțelese”, a subliniat Andrei Yahorau, co-președintele Comitetului director al CSF PaE.

DCFTA este văzută ca o nouă oportunitate de integrare în piața UE, dar și de a crește atractivitatea pentru potențialii investitori. Cu toate acestea, procesul de implementare este foarte complex și este asociat numeroaselor provocări pentru Georgia și Moldova, precum și pentru Ucraina care se pregătește pentru punerea în aplicare a documentului de la 1 ianuarie 2016.

Corupția a fost evidențiată drept o provocare în ceea ce privește punerea în aplicare AA / ZLSAC. Șeful de unitate din cadrul Comisiei Europene, Luc Devigne, a menționat că problema corupției omniprezente nu permite societăților să beneficieze pe deplin de ZLSAC. ”Oligarhizarea economiei este o provocare importantă pentru țările din cadrul Parteneriatului Estic. Achizițiile publice reprezintă un instrument de combatere a corupției, însă DCFTA nu poate substitui funcționarea justiției”, a spus el.

Sursa: www.infoeuropa.md, http://infoeuropa.md/asistenta-europeana/acordul-de-asociere-si-acordul-de-liber-schimb-lectii-invatate-si-cai-de-urmat/

Categorie: Acord de Asociere & DCFTA

Moldova: DCFTA workshops on electronic commerce, electronic communication services and electronic signatures.Eu Neibourhood Info 05.10.2015.

Three workshops on electronic commerce, electronic communication services and electronic signatures were organised last week by the EU-funded project on ‘Support to the DCFTA process in the Republic of Moldova’ (DCFTA Project).

The workshops sought to explain to Moldovan civil servants EU policies in e-commerce, e-signatures and e-communications services, as well as differences between EU and Moldovan laws in these areas and priorities for harmonization. Ultimately, the training aims to support the process towards the Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) between Moldova and the EU.

The event was attended by representatives from the Ministry of Information Technology and Communications, Ministry of Economy, Ministry of Justice, and other concerned authorities.

The DCFTA Project’s objective is to support the DCFTA implementation process in Moldova by enhancing the capacities of public and private stakeholders for policy design and selection, legal approximation, policy coordination, implementation, communication, monitoring and evaluation

To read more visit: http://www.enpi-info.eu/maineast.php?id_type=1&id=42286&lang_id=450

Categorie: Acord de Asociere & DCFTA

La Bruxelles are loc prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova. Radio Vocea Basarabiei. 21.09.2015.

Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova (CPA UE-RM) își desfășoară la Bruxelles prima reuniune, în perioada 21-22 septembrie, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Delegația Parlamentului Republicii Moldova este condusă de deputatul Vlad Filat, copreşedinte al CPA UE-RM, iar cea a Uniunii Europene – de europarlamentarul Andi Cristea, copreședinte al CPA UE-RM. Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova mai fac parte deputații Corneliu Padnevici, vicepreședinte al Comitetului, Maria Ciobanu, Victor Mîndru, Andrei Neguța, Alina Zotea.

Potrivit programului, membrii Comitetului urmează să se întrunească în două sesiuni de lucru. În cadrul primei sesiuni se va discuta despre relațiile dintre UE și R. Moldova, evoluțiile politice recente din țara noastră, reforma justiției și măsurile anticorupție, respectarea drepturilor omului, situația din regiunea transnistreană, cooperarea regională a Republicii Moldova.

Citeşte mai departe: La Bruxelles are loc prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova. Radio...

PARTENERI

       Analytical Centre on Globalization and Regional Cooperation (ACGRC)
           Promolex